Kaassoufflé met Gruyère


20 gr + 5 gr boter
2 el bloem
2 dl melk
2 dl water
40 gr geraspte gruyère
3 eieren + 1 eidooier
zout, peper, nootmuskaat

 

Smelt de 20 gr boter op laag vuur en roer de bloem erdoor.
Roer er, als het mengsel begint te schuimen, de warme met water aangelengde melk door.
Laat het mengsel, onder voortdurend roeren, 5-6 minuten koken.
Haal de pan van vuur en voeg een snufje zout toe.
Verwarm oven voor op 180°C.
Splits de eieren (u heeft dan 3 eiwitten en 4 eidooiers).
Klop de eiwitten met de mixer heel stijf.
Roer de losgeklopte dooiers door de lauwe saus, voeg de kaas toe en
breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Spatel de stijfgeklopte eiwitten er voorzichtig door.
Beboter een vorm en vul deze voor 3/4 met het kaasmengsel.
Zet de vorm laag in de oven, zodat zich aan de bovenkant niet te
snel een korstje kan vormen en bak de soufflé 20 minuten.

Serveer direct.