Kaassoufflé met Gruyère en Emmentaler


50 gr boter
50 gr bloem
3 dl melk
100 gr geraspte Gruyère
50 gr geraspte Emmentaler
2 el crème fraîche
zout, peper
mp nootmuskaat
4 (scharrel)eieren
(1 el boter om in te vetten)
een soufflévorm of hoge ronde ovenschaal (doorsnede ± 18 cm)

 

Verwarm de oven voor op 200°C en vet de vorm in.
Smelt de boter in een pan, roer de bloem erdoor,
voeg al roerend scheutje voor scheutje de melk toe en
blijf roeren tot een dikgebonden saus ontstaat.

Roer de geraspte kaassoorten en de crème fraîche erdoor en
breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

Splits de eieren boven 2 kommen.
Roer van het vuur af de dooiers door de kaassaus.
Klop de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door de saus.
Schep het mengsel in de vorm en laat het in het midden van de oven
in ± 40 minuten mooi rijzen en goudbruin bakken.

Serveer direct met gemengde sla.