Omgekeerde banaan-karameltaart


Voor de karamel:

100 gr gezouten boter

100 gr lichtbruine basterdsuiker

Voor de cake:

4 stevige bananen

150 gr gesmolten boter

150 gr lichtbruine basterdsuiker

1 zakje vanillesuiker

2 el gemalen koks

4 eieren

150 gr zelfrijzend bakmeel

langwerpige of rechthoekige bakvorm, ingevet

 

Verwarm de oven voor op 175°C.

Laat voor de karamel de boter en suiker langzaam smelten
in een steelpan en schud de pan licht om het mengsel te verdelen.
Laat op lage stand koken tot de karamel een heldere stroopkleur heeft en
giet in de bakvorm.

Pel de bananen en halveer ze in de lengte.
Leg de halve bananen met het snijvlak in de karamel.
Klop voor het cakebeslag met een mixer de boter met de
suiker, vanillesuiker, kokos en een snufje zout romig.
Voeg een voor een de eieren toe en
blijf op hoge snelheid een paar minuten kloppen.
Klop in gedeelten het bakmeel erdoor tot een glad en luchtig beslag.

Giet het beslag over de bananen in de vorm en
bak de taart in de oven in circa 50 minuten gaar.
Laat de taart een beetje afkoelen en keer hem dan om op een schaal.
Serveer lauwwarm. Lekker met een bolletje room- of kokosijs.